Meyvələrdəki fruktoza orqanizm üçün nə qədər təhlükəlidir
Meyvələrdəki fruktoza orqanizm üçün nə qədər təhlükəlidir
Həddən artıq fruktoza qaraciyər üçün təhlükəlidir. İçkilər və ya fruktoza tərkibli qidalar qaraciyəri zədələnmədən qorumaq üçün mədə-bağırsaq sistemini və ya bağırsaqları aktivləşdirir. Şəkər bu orqana çatmadan əvvəl parçalanır.
Bu tapıntılar Pensilvaniya Universitetinin Perelman Tibb Məktəbinin alimləri tərəfindən yeni elmi araşdırmada əldə olunub.
Amma əgər qısa müddət ərzində həddindən artıq fruktoza qəbul olunarsa, "sızmalara" səbəb ola bilər. Nəticədə fruktoza qaraciyərə keçib, piylənməyə səbəb olur.
Tədqiqatlar göstərir ki, həddindən artıq fruktoza qəbulu qaraciyər üçün zəhərli ola bilər. Orqanizmə çox miqdarda fruktoza daxil olduqda, artıq hissəsi yağ əmələ gətirmək üçün istifadə olunur. Nəticədə, həddindən artıq fruktoza qəbul edən insanlarda alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyi inkişaf edə bilər.
Alimlər həmçinin aşkar ediblər ki, içkilərdə fruktoza qəbul etmək tam bir yemək qəbul etməkdən daha təhlükəlidir. Fruktoza tərkibli tək böyük yemək, 45 dəqiqə ərzində kiçik porsiyalarla yeməklə müqayisədə əlavə risk yaradır.







Oxşar -Yeniinfo.az
Ukrayna qoşunları beş kəndi azad etdi
Yer kürəsi yavaşlayır, günlər uzanır
İran İraqa qaz tədarükünü bərpa edəcəkmi?
Hərəkətsizlik xərçəng riskini artırırmı?
Putin Zaporojye AES-lə bağlı mövqeyini elan etdi
Meloninin xəbərdarlığı: 2026-da bizi nə gözləyir?
Yaponiya Nazirlər Kabineti rekord müdafiə xərcləri olan büdcə layihəsini təsdiqləyib
KİV: Kaliforniyada əlverişsiz hava şəraiti səbəbindən üç nəfər ölüb